Bere Blondă – Belgian Blonde

Berea  blondă este fără îndoială cel mai răspândit și cunoscut tip de bere. Marea majoritate a berii blonde produse la nivel global este bere de tip lager. Popularitatea acestei variante de bere și tipul de fermentație amintit nu sunt întâmplător relaționate. Câteva berării din Boemia au început, la mijlocul secolului al XIX-lea să utilizeze o tulpină locală de drojdie care avea capacitatea de a fermenta la temperaturi scăzute și care, în plus, avea o particularitate interesantă: nu fermenta în masa mustului de bere ci în sediment, ceea ce a dus la obținerea unei beri cu claritate foarte bună. S-a demonstrat că tulpina respectivă era diferită de cea folosită pentru berea ale fiind o specie diferită, Saccaromyces pastorianus. Combinată cu temperaturile scăzute de fermentație și utilizarea preponderentă a malțului tip Pilsen, de culoare mai deschisă decât varietatea clasică, pale ale, metoda a cristalizat într-o tehnică specifică de berărit, care a dus la berea Pilsen (prima bere comercială de acest tip fiind Pilsner Urquell).

Rețeta prezentată duce la o bere blondă de tip ale, care împrumută de la stilul lager doar utilizarea malțului specific. Fermentația se face cu Saccaromyces cerevisiae, la temperatura ambiantă, rezultând o bere cu gust puternic și persistent de hamei, de regulă servită la o temperatură moderată (6-12°C) și slab carbonatată.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
15-16  º PL Viking Pilsner 5,5 Kg
Alcool Hamei
6-7 %  Saaz/Tettnang 20 g
 Culoare  Tradition/Hallertauer 10 g
8-12 EBC Drojdie
 Amăreală  Nottingham/BRY-97 10-15 g
  26-29 IBU Auxiliare
 Anason * 0,2 g

* Opțional


Brasajul
 •  Se adaugă malțul în 17-20 litri de apă la 45 ºC
 • Se crește temperatura la 63ºC și se menține 55 de minute
 • Se crește temperatura la 70ºC și se menține 20 de minute
 • Se crește temperatura la 78ºC și se menține două minute sau se clătește malțul cu 7 litri de apă la 78 ºC
Fierberea
 • Durata totală: 90 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 8-10 %
 • La 15 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Saaz/Tettnanger
 • La 85 de minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Tradition/Hallertauer
 • la finalul fierberii se adaugă opțional anasonul
Fermentația
 •  se răcește mustul la 20 ºC, se adaugă drojdia
 • fermentație la 22 ºC
 • perioada de fermentație: 4-6 zile
 • Nottingham și BRY-97 sunt drojdii cu tendință de floculare moderată: sedimentarea la finalul fermentației poate fi grăbită prin răcire sau prin adăugare de agenți de clarificarenaturali; berea trece oricum printr-un proces de maturare în care drojdiile sedimentează natural prin păstrare la rece
 • la terminarea fermentației  și depunerea drojdiilor se lasă 24 de ore timp de repaus înainte de tragerea berii de pe sedimentul drojdie (timp de repaus di-acetil)
Maturarea
 •  două săptămâni la 4 ºC, după separarea de drojdie și condiționare la sticlă sau keg
 • un tip de bere care se pretează la carbonatare moderată la sticlă prin fermentare secundară, cu adiție de zahăr sau fructoză (3-5 g/L), caz în care se fermentează la 22 ºC încă 2 zile înainte de maturarea la rece.


Rețetă adaptată după și cu acceptul Castle Malting


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

2 Răspunsuri

 1. tudor.lapusan
  Buna ziua, am primit pachetul de la d-voastra si acuma incep sa fac berea :) Am o curiozitate despre apa folosita la producerea berii. Pana acuma am folosit apa cumparata, trebuie sa ma uit la anumite proprietati ? S-ar putea folosi si apa de la robinet ? Multumesc, Tudor
  • MALT.ro
   Apa de la robinet are de obicei proprietăți medii, fiind o apă bună pentru majoritatea tipurilor de bere. Pentru beri mai sofisticate este nevoie însă de adaosuri de săruri, controlul pH-ului, etc. Un aspect important este prezența clorului. Apa de la robinet trebuie lăsată la degazat (într-un vas la temperatura camerei) minimum 24 h. Pentru a câștiga timp se poate fierbe și răci, dar trebuie ținut cont că asta diminuează duritatea apei și ar putea fi nevoie de corecții în acest sens. Chimia apei în tehnica berăritului este destul de complexă în contextul efectului diverșilor ioni dizolvați asupra eficienței brasajului, calității fermentației și deci asupra rezultatului final. O resursă excelentă pentru acest subiect: "Water: A Comprehensive Guide for Brewers" - John Palmer, 2013

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu