Blondă Specială -“Character”

Berea  blondă, de departe cea mai cunoscută varietate, este asociată de mulți cu tipul lager, pe care noi preferăm să o denumim bere industrială. Deși marketingul uneori agresiv subliniază diverse particularități care mai de care mai caracteriale, mai specifice și mai deosebite, realitatea este că și cei mai rafinați degustători de bere se vor simți neajutorați în a recunoaște "caracterul" celor mai celebre și vândute beri blonde din lume, spre marele amuzament al "internauților" și al lor propriu. Nu este niciun mister la mijloc. Pur și simplu industria mare a berii s-a desprins la un moment dat de noțiunea de diversitate și s-a uniformizat până la punctul în care berile blonde pe care le cumpărăm de la supermarket se împart de fapt în două mari clase: berea economică și berea premium. Cine nu are încredere în această simplificare e invitat să roage un prieten să-l servească cu 3-4 pahare de bere ne-etichetate, conținând bere blondă la doză sau la sticlă din 3-4 mărci cunoscute și să încerce să le recunoască!

Adevărata aventură a caracterului specific al rețetelor de bere începe (sau revine) odată cu berea artizanală și în special cu berea blondă de tip ale, acolo unde jocul subtil de aromă dintre diverșii compuși, rezultați la fermentare funcție de temperatura de lucru, poate transforma fiecare rețetă în parte în mai multe sub-rețete distincte. Dincolo de această mică dizertație despre specificitatea tipurilor de bere blondă, rețeta propusă aici corespunde unei beri blonde speciale cu un grad de finisare peste medie, cu un gust generos de malț și arome subtile pe care le veți descoperi mereu diferite, de la o zi la alta de maturare.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
16-17 º PL Viking Pilsner 5,4 Kg
Alcool Viking Pale Ale 0,3 Kg
8 % Hamei
Culoare  Tettnang/Saaz 20 g
8-12 EBC  Hallertauer/Tradition 10 g
Amăreală Cascade 2 g
25-30 IBU  Drojdie
BRY-97 10-15 g
Auxiliare
Nutrient drojdie* 0,2 g

* Opțional


Brasajul
 • Se adaugă malțul în 20 L apă la 58 ºC și se trece la pasul următor; opțional, se ajustează pH-ul la 5,6 cu acid lactic sau acid fosforic
 • Se crește temperatura la 63 ºC și se menține 80 de minute
 • Se crește temperatura la 68 ºC și se menține 15 minute
 • Se efectuează clătirea terciului cu apă la 76 ºC (varianta simplă sau prin picurare)
 • Volumul de must după filtrare se ajustează la 23 litri cu apă la 80 ºC
Fierberea
 • Durata totală: 60 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 7-8 %
 • La 10 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Tettnang/ Saaz
 • La 55 de minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Hallertauer/ Tradition
 • Este preferabil ca la această rețetă să se folosească o sită sau o pungă perforată pentru hamei, care se înlătură imediat după terminarea fierberii
 • La finalul fierberii se adaugă nutrientrul Servomyces, dacă se folosește
Fermentația
 • se răcește mustul la 20 ºC și se acordă o atenție sporită separării sedimentului (metoda centrifugală poate ajuta)
 • se adaugă drojdia rehidratată
 • fermentație la 25-28 ºC
 • perioada de fermentație: 5-7 zile
 • în ultimele două zile de fermentație se adaugă hameiul Cascade (aromatizare la rece); este preferabil ca la operație să se folosească o sită sau o pungă perforată pentru hamei, care se va îndepărta la finalizarea fermentației
 • la terminarea fermentației și depunerea drojdiilor se lasă 24 de ore timp de repaus înainte de tragerea berii de pe sedimentul drojdie (timp de repaus di-acetil)
Maturarea
 • două zile la 12 ºC și două săptămâni la 0-4 ºC.
 • dacă se face carbonatare la sticlă, se pot utiliza pentru carbonatare  2 L de must din volumul inițial de după fierbere, stocat la rece într-un recipient steril (sau 8 g zahăr/l bere) și se mărește prima temperatură de maturare  la 16 ºC și perioada la 4-5 zile.


Rețetă adaptată după și cu acceptul Castle Malting


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu