Neagră de Abație – Dark Abbey

Berea neagră de abație este un tip specific de bere (recunoscut ca atare în convențiile de clasificare) produsă în tradiția berilor ale belgiene, în forma particulară a berilor negre și varietatea cu conținut de alcool mare, motiv pentru care le vom găsi și sub denumirea de strong dark ale. Rădăcinile acestei rețete se vor regăsi la mănăstirea Trappist din Westmalle, unde această bere se producea inițial ca o bere mai degrabă deschisă la culoare, dulce și cu conținut scăzut de alcool.  La începutul secolului trecut rețeta a fost modificată și a apărut astfel prima Dubbel (dublă), o bere neagră, tare, cu conținut de alcool de până la 9%. Succesul acestui tip de bere a dus la replicarea sa în multe variante și mărci comerciale, foarte cunoscute fiind Chimay, Tripel, Trappist, Roquefort, Duvel, în paralel cu diferențierea acestora funcție de tăria alcoolică, la început ca un joc de cuvinte, apoi ca tip distinct (quadrupel  pentru cele cu alcool aproape de 10%). În momentul de față există unsprezece varietăți recunoscute de astfel de bere, denumite generic trappist beers sau bere de abație (mănăstirească).

Rețeta prezentată duce la o bere care prezintă toate caracteristicile definitorii ale genului, cu caracter puternic de malț, dulce, neagră (aproape de stout pe scara EBC) și cu tărie peste medie.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
15-16 º PL Viking Pilsen 1,8 Kg
 Alcool Viking Munich Dark 1,8 Kg
 6,6 - 7,2 % Viking Caramel 200 1,1 Kg
  Culoare Viking Caramel 300 0,8 Kg
 75-80 EBC Viking Chocolat Dark 0,1 Kg
Amăreală Hamei
20-25 IBU Tradition/Hallertauer 15 g
Tettnang 5 g
Drojdie
Abbaye  10-15 g
Auxiliare
Zahăr brun 100-300 g
Nutrient drojdie* 0,2 g
Scorțișoară* 0,8 g
Coriandru * 0,2 g

* Opțional


Brasajul
 •  Se adaugă malțul la 65 ºC și se menține temperatura 60 de minute
 • Se crește temperatura la 72ºC și se menține 15 de minute
 • Se crește temperatura la 78ºC și se menține două minute
Fierberea
 • Durata totală: 90 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 8-10 %
 • La 15 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Tradition/Hallertauer
 • La 85 de minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Tettnanger și zahărul brun
 • la finalul fierberii se adaugă celelalte ingrediente auxiliare cu excepția nutrientului
Fermentația
 •  se răcește mustul la 20 ºC, se adaugă drojdia și nutrientul
 • fermentație la 22 ºC
 • perioada de fermentație: 5-7 zile
 • la terminarea fermentației  și depunerea drojdiilor se lasă 24 de ore timp de repaus înainte de tragerea berii de pe sedimentul drojdie (timp de repaus di-acetil)
Maturarea
 •  două săptămâni la 4 ºC, după separarea de drojdie și condiționare la sticlă sau keg


Rețetă adaptată după și cu acceptul Castle Malting


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu

Magazinul online MALT.ro este momentan închis.