Bere Grodziskie

Din categoria "beri uitate" MALT.ro vă propune o bere tradițională, considerată de mulți port-drapelul berilor poloneze: Grodziskie. Deși încadrată de noi în categoria selectă a berilor tradiționale "uitate", această bere slab alcoolizată, puternic carbonatată, este produsă după o rețetă faimoasă în Polonia. Este cunoscută și sub numele de Grätzel în documentațiile de influență germană (nume sub care a fost produsă mult timp în vestul Poloniei). Are o istorie de cel puțin cinci secole, fiind produsă pentru prima dată în secolul al XIV-lea în localitatea Grodzisk Wielkopolski.

Are ca unic component malțul de grâu afumat, de regulă la fum de stejar, ceea ce îi dă o aromă și un gust distincte. Este o bere "vioaie", revigorantă, cu un gust absolut specific printre berile blonde. Conținutul relativ scăzut de esteri completează în mod fericit caracterul ușor acid și gradul de amăreală moderat.

Pentru amatorii de bere din România, deși poate părea ciudată comparația, este o bere ce parcă aduce aminte de mâncarea tradițională ardelenească - slană cu pită. Dar ce vă putem spune este că Grodziskie e o bere ce nu vă va lăsa să lăsați paharul din mână, odată ce supriza primei degustări se transformă într-o adevărată "adicție" pentru acel gust pur și simplu unic.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
8-10  º PL Viking Smoked Wheat 3 Kg
Alcool Hamei
3-3,5 %
 Culoare  Tradition/Hallertauer 25 g
9 EBC Drojdie
 Amăreală  Nottingham/BRY-97 10-15 g
  22 IBU Auxiliare

Brasajul
 •  Se adaugă malțul în 12 litri de apă la 53 ºC și se menține temperatura 30 de minute
 • Se crește temperatura la 70ºC și se menține 30 de minute
 • Se crește temperatura la 75ºC și se menține 5 minute
Fierberea
 • Durata totală: 120 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 8-10 % (la începutul fierberii se completează cu apă până la un volum total de 23 L
 • La 30 minute de la începutul fierberii se adaugă 10 g din hameiul  Tradition/Hallertauer
 • La 105 de minute de la începutul fierberii se adaugă restul de 15 g din hameiul  Tradition/Hallertauer
 • la finalul fierberii se răcește rapid, pentru favorizarea sedimentării proteinelor, aflate în cantitate mai mare în malțul de grâu
Fermentația
 •  se răcește mustul la 20 ºC, se adaugă drojdia rehidratată
 • fermentație la 18-21 ºC, timp de 11 zile, urmată de fermentație la 12-16 ºC pentru alte 5 zile
 • perioada de fermentație: 14-16 zile
 • cele 5 zile de fermentație la temperatură scăzută se pot face după îmbuteliere și adăugare de zahăr pentru carbonatare (8 g / L)
Maturarea
 •  câteva zile la 4 ºC vor aduce berea în cea mai bună formă pentru a fi savurată într-o zi toridă de vară
 • un tip de bere care se pretează la carbonatare ridicată la sticlă.


Rețetă adaptată după și cu acceptul Viking Malt


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu