IPA “Speidel”

IPA este acronimul de la India Pale Ale. Se consideră că IPA a apărut ca rezultat al efortului masiv al Imperiului Britanic de a administra imensa colonie numită India. Transport după transport, berea trimisă trupelor din garnizoanele Indiei nu făcea față călătorei lungi pe la Capul Bunei Speranțe, dinspre Londra spre India (Canalul Suez a fost inaugurat abia în 1869). Căldura extremă și umedă și lipsa capacităților de refrigerare ducea invariabil la alterarea berii. Berarii englezi aveau două instrumente cu care să lucreze la stabilitatea bereii: hameiul și tăria alcoolică. Le-au utilizat pe ambele și așa a apăut IPA ca bere distinctă (deși rețeta respectivă nu are nimic spectaculos și cel mai probabil a mai fost produsă ca atare mult înainte). George Hodgson, cu a sa berărie, Bow Brewery, a devenit repede celebru pentru că producea acest tip de bere care ajungea în bună stare în India (e drept și pentru că a aplicat o metodă ingenioasă de marketing: livra berea căpitanilor de nave pe datorie, cu plata la următoarea comandă). Pe bună dreptate IPA poate fi considerată prima bere "de export" din lume.

Berile IPA de astăzi sunt caracterizate de o abundență de hamei de diverse tipuri. Deseori IPA va avea note distincte de citrice, rășinoase ori arome florale. Ca stiluri avem pe cel american și englezesc, dar există variații și subtipuri ce duc la beri IPA negre, hibride, de grâu sau "albe", un subtip belgian. IPA ca rețetă este terenul de antrenament al oricărui berar amator. Este poate primul tip de bere ca alegere unde un berar își poate exersa ingeniozitatea, curiozitățile și să exerseze efectul diferitelor tipuri de hamei (și alte adiționale) aupra produsului final.

Berile IPA de astăzi au de regulă 5,5 până la 7,5 % alcool. Un lucru este cert: este o bere specială din toate punctele de vedere: o explozie de arome și de amăreală ce poate, pentru cei neinițiați va stârni la început o reacție de surpriză. Oricum, nu există local cu pretenții între ale berii artizanale care să nu aibă în ofertă o IPA. Este poate pentru mulți gustul cu care începe pasiunea pentru berea artizanală!

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
 10,5 º PL Viking Pale Ale 4 Kg
 Alcool Viking Caramel 100  0,5 Kg
 5,5 % Hamei
  Culoare Tettnang/Centennial 50 g
 55 EBC Cascade  100 g
 Amăreală Drojdie
 92-98 IBU  BRY-97 / Nottingham  11 g

Brasajul
 •  Se adaugă malțul la 63 ºC și se menține temperatura 70 de minute
 • Se crește temperatura la 73ºC și se menține 5 minute
 • Se crește temperatura la 78ºC și se menține 5 minute
 • Se efectuează clătirea terciului cu apă la 78 ºC (varianta simplă sau prin picurare)
Fierberea
 • Durata totală: 80 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 6-8 %
 • La 10 minute de la începutul fierberii se adaugă 25 g din hameiul Tettnanger/Centennial
 • La 35 minute de la începutul fierberii se adaugă restul de 25 g din hameiul Tettnanger/Centennial
 • La 40 minute de la începutul fierberii se adaugă 40 g din hameiul Cascade
 • la finalul fierberii se adaugă 30 g din hameiul Cascade
 • În timpul procesului de răcire a mustului se adaugă restul de 30 g de hamei Cascade; în cazul în care se aplică o a doua fermentație la această rețetă, această ultimă tranșă de hamei poate fi păstrată pentru aromatizare la rece
Fermentația
 •  se răcește mustul la 22 ºC, se adaugă 10 g din drojdie rehidratată
 • fermentație la 22-23 ºC
 • perioada de fermentație: 3-5 zile
 • după primele 5 zile de fermentație se poate transvaza într-un fermentator curat (atenție la oxigenare, trebuie evitată) și se adaugă restul de hamei Cascade neutilizat la răcirea mustului. Se mai lasă la fermentat în acest caz 1-2 zile
Maturarea
 •  după îmbuteliere sau trasnfer în keg, 2-3 zile la 22 ºC și două săptămâni la 4 - 7 ºC (frigider)
 • dacă se carbonatează la sticlă direct din prima fermentație nu este nevoie de adăugare de drojdie specială CBC-1, întrucât drojdia este prezentă în cantitate suficientă în masa de bere. Dacă s-a realizat a doua fermentație este posibil ca drojdia să fi sedimentat în cantitate mare. În acest caz, ori se adaugă drojdie de carbonatare la sticlă, ori se prelungește perioada în care sticlele în care s-a adăugat zahăr, glucoză (8 g /L) sunt lăsate la ferrmentație pentru carbonatare (poate fi până la 7-10 zile).


Rețetă adaptată după și cu acceptul Speidel


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

1 răspuns

 1. Cristian
  F buna :). Slurp

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu

Magazinul online MALT.ro este momentan închis.