Bere Leffe – Leffe Blond

Berea  Leffe blondă este o bere autentică  de abație cu o nuanță specială de amăreală în plus față de alte rețete. Primul lucru care atrage la Leffe blondă este culoarea aurie ce "prinde" și reflectă lumina într-un mod foarte special, culoare dată de combinația îndelung testată de tipuri de malț.

Istoria acestei rețete este strâns legată de mânăstirea omonimă clădită în secolul XII în (actuala) provincie belgiană Namur. O istorie zbuciumată, traversată de multe evenimente catastrofale, inundații, incendii, cotropiri ce au culminat cu abandonarea lăcașului de cult de către călugări în timpul Revoluției Franceze. În mod surpinzător, rețeta berii Leffe a supraviețuit 800 de ani în pofida acestor evenimente, păstrată fiind cu sfințenie printre înscrisurile "Canoanelor Albe" ale ordinului Norbertinilor. Celebritatea rețetei a adus însă și stingerea tradiției, berăria nu a mai fost niciodată recontruită pe vechiul amplasament al mănăstirii, berea Leffe fiind acum produsă la Leuven, alături de Stella Artois.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
13,5 º PL Viking Pilsner 5,2 Kg
Alcool Viking Pale Ale 0,3 Kg
6,5 % Hamei
Culoare  Saaz/Tettnang 20 g
8-12 EBC  Tradition/Hallertauer 10 g
Amăreală  Drojdie
25-30 IBU Windsor 10-15 g
 Auxiliare
Coriandru*  0,1 g

* Opțional


Brasajul
 • Se adaugă malțul la 63 ºC și se menține temperatura 80 de minute
 • Se crește temperatura la 68ºC și se menține 15 de minute
 • Se crește temperatura la 78ºC și se menține două minute
Fierberea
 • Durata totală: 60 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 6-10 %
 • La 10 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Saaz/Tettnang
 • La 55 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Tradition/Hallertauer și coriandrul*
Fermentația
 •  se răcește mustul la 25 ºC, se adaugă drojdia
 • fermentație la 25-28 ºC
 • perioada de fermentație: 5-7 zile
 • la terminarea fermentației  și depunerea drojdiilor se lasă 24 de ore timp de repaus înainte de tragerea berii de pe sedimentul drojdie (timp de repaus di-acetil)
Maturarea
 •  două zile la 12 ºC și două săptămâni la 2-4 ºC


Rețetă adaptată după și cu acceptul Castle Malting


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu