Amăruie Belgiană – Light Belge

O bere bogată, puternic aromatizată, amăruie, consistentă, preparată în tradiția belgiană de a experimenta proporții specifice din mai multe tipuri speciale de malț. Această rețetă duce la o bere cu un gust irezistibil, arome echilibrate și o nuanță reușită de picant/floral.

Dincolo de ingredientele de bază, limitate drastic de utilizarea exclusivă a malțului de orz și hameiului (tradiția germană derivată din Legea Purității Berii), modelul belgian de bere este sinonim cu experimentarea. Maeștrii berari belgieni vor spune că nu există niciun fel de ingredient care să nu-și aibă locul în bere și că nu există nicio restricție în tipurile de malț utilizate (nici ca număr, nici ca tip de sămânță). Doar că trebuie găsită armonia dintre acestea și suprapusă o metodă de preparare adecvată.

Pentru berarii amatori, această tradiție a experimentării de noi raporturi între mai multe tipuri de malț este un model excelent, întrucât chiar filozofia berăritului acasă, dacă există o astfel de noțiune, pornește de la motivația creării unei beri "noi", în care autorul să-și poată exprima spiritul "artistic". De multe ori aceste experimente nu produc surprize sau, rareori, duc la surprize neplăcute. Dar din când în când, iar aceste rare ocazii merită toate eforturile, duc la beri cu adevărat remarcabile. "Light belgian" este unul dintre exemple.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
 13,5 º PL Viking Pilsner 3,2 Kg
 Alcool Viking Munich Light  0,4 Kg
  6,5 % Viking Caramel 100 0,5 Kg
  Culoare Viking Red Ale  0,4 Kg
  60 EBC Hamei
Amăreală Tettnang/Saaz 20 g
 22-27 IBU Hallertauer/Hersbrucker  10 g
Drojdie
 BRY-97  11 g

 


Brasajul
 •  Se adaugă malțul la 62 ºC și se menține temperatura 50 de minute
 • Se crește temperatura la 72ºC și se menține 20 de minute
 • Se crește temperatura la 78ºC și se menține două minute
 • Se efectuează clătirea terciului cu apă la 78 ºC (varianta simplă sau prin picurare)
Fierberea
 • Durata totală: 90 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 6-10 %
 • La 15 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Saaz/Tettnanger
 • La 80 de minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Hallertauer/Hersbrucker
Fermentația
 •  se răcește mustul la 22-24 ºC, se adaugă 10 g din drojdie
 • fermentație la 25-26 ºC
 • perioada de fermentație: 7 zile
 • după primele 6 zile de fermentație se transvazează într-un fermentator curat și se re-inoculează cu 1 gram de drojdie (fermentație dublă)
Maturarea
 •  o săptămână la 22 ºC și o săptămână la 4 ºC
 • dacă se carbonatează la sticlă nu este nevoie de adăugare de drojdie specială CBC, întrucât drojdia din a doua fermentație este prezentă în cantitate suficientă în masa de bere


Rețetă adaptată după și cu acceptul Castle Malting


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu