Porter American – Moonless Night

Berea de tip Porter (ca și Stout) își trage rădăcinile din tradiția englezească de berărit, fiind, în special în ultimul secol, asociată cu mărci cunoscute de bere irlandeză. Porter este o bere ale foarte închisă la culoare, aproape neagră. Este greu să vezi lumina printr-un pahar de porter, chiar interpus între ochi și o sursă de lumină. Această particularitate este dată de utilizarea malțurilor intens caramelizate și prăjite, combinate în cele mai variate feluri. Sunt beri tari, bărbătești, cu gust amar și persistent. Deși mai slabe în ce privește conținutul de alcool în comparație cu Stouts, berile Porter sunt totuși beri cu alcool peste media berilor ale.

Moonless Night este o rețetă originală Viking Malt, concepută de berarul polonez Pawel Leszczynsky. Este o bere cu un caracter puternic de malț echilibrat de notele de cafea. Fulgii de ovăz îi conferă o consistență cremoasă, iar cafeaua îi dă o suplețe a gustului. Aroma este complexă: cafea, ciocolată neagră, malț prăjit, fructe de pădure, melasă și caramel. Amestecul complex de malțuri închise la culoare îi dau un plus de gust amărui, sec. O spumă abundentă, cu nuanțe cafenii, întregește aspectul acestei beri sofisticate, de o calitate excepțională.

CUMPĂRĂ PACHETUL DE INGREDIENTE

Ingrediente/20 L
Densitate inițială Malț
 12,5 º PL Viking Pilsner 2,7 Kg
 Alcool Viking Golden Ale  1,6 Kg
  6,3 % Fulgi ovăz/Viking Rye 0,8 Kg
  Culoare Viking Caramel 30  0,3 Kg
  60 EBC Viking Roasted Barley 0,25 Kg
Amăreală Viking Caramel 600 0,1 Kg
30 IBU Hamei
Northern Brewer 25 g
Cascade 10 g
Chinook 10 g
Drojdie
London ESB/Windsor  11 g
Auxiliare
Cafea măcinată 15 g

 


Brasajul
 •  Fulgii de ovăz se gelatinizează prin menținere în apă la 45 ºC pentru 30 de minute
 • Se adaugă malțul și fulgii de ovăz în 23 L apă la 52 ºC și se menține temperatura 10 minute; se recomandă corectarea valorii pH-ului cu acid lactic sau acid fosforic, la valoarea de 5,3
 • Se crește temperatura la 62ºC și se menține 30 de minute
 • Se crește temperatura la 72ºC și se menține 30 de minute
 • Brasajul se finalizează prin încălzire la 76 ºC pentru 5 minute sau, alternativ, se efectuează clătirea terciului cu apă 7 litri de apă la 76 ºC (varianta simplă, în trei transe, urmate de scurgerea completă a malțului sau prin picurare continuă).
 • La începutul fierberii se corectează volumul de must de bere prin adăugare de apă fiartă până la un volum final de 23 de litri (dacă este necesar).
Fierberea
 • Durata totală: 80 minute
 • Diminuarea volumului la fierbere: 8 %
 • La 20 minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Northern Brewer
 • La 75 de minute de la începutul fierberii se adaugă hameiul Cascade și Chinook
 • După terminarea fierberii se infuzează pentru exact 5 minute cafeaua, utilizând o strecurătoare sau săculeț de nilon, după care se îndepărtează. Cafeaua nu se adaugă ca atare în vasul de fierbere!
Fermentația
 • se răcește mustul la 22 ºC, se adaugă 10 g drojdie rehidratată
 • fermentație la 15-19 ºC
 • perioada de fermentație: 6 zile la 19 ºC și 20 de zile la 15-18 ºC
 • după primele 6 zile de fermentație se transvazează berea într-un fermentator curat și se re-inoculează cu 1 gram de drojdie rehidratată (fermentație dublă)
 • Dacă se face carbonatare la sticlă, cele 20 de zile de fermentație secundară se pot face în sticlă, cu condiția ca densitatea finală a berii la îmbuteliere să nu depășească 1,005. Sursa de zahăr pentru carbonatare la sticlă poate fi 1 L de must de bere păstrat la rece într-o sticlă curată, colectat înainte de adăugarea drojdiei inițiale (după fierbere).
Maturarea
 • o săptămână la 4 ºC


Rețetă adaptată după și cu acceptul Viking Malt


Toate rețetele prezentate sunt metode orientative de lucru. Nimic nu este bătut în cuie! Așadar, nu vă fie teamă să experimentați propriile variante de preparare, să ajustați tipurile de malț, hamei, drojdii și auxiliare. O regulă de aur atunci când vrem să modificăm o rețetă testată este să modificăm un singur parametru, pentru a putea atribui rezultatul unui anumit factor. Într-o singură tranșă de bere se pot face însă mai multe experimente. De exemplu, după răcirea mustului de bere, fermentația se face în două vase separate, în care putem varia condițiile de fermentație și aromatizarea la rece, sau o parte din tranșa de bere este scoasă mai devreme de la fierbere, etc. Imaginația, dublată de câteva reguli de bază, poate produce cele mai surprinzătoare rezultate! Succes!

Nu există comentarii încă

Scrie un comentariu

Trebuie să fii Înregistrat pentru a adăuga un comentariu